PMMA platen

Bestel op maat, in elke gewenste vorm
Weten welke dikte u nodig hebt?
Bereken de ideale plaatdikte voor uw project
Naar de diktecalculator

Alles wat u moet weten over PMMA platen

Ook de PMMA plaat ontbreekt niet in het assortiment van Kunststofplaten.be. PMMA staat voor polymethylacrylaat. Deze kunststof is van nature transparant en wordt aangeduid met verschillende namen zoals Plexiglas en Perspex (eigenlijk twee merknamen) of acrylaat. PMMA kent vele toepassingen. Dat is met name te danken aan de sterkte, de eenvoudige en veelvuldige bewerkingsmogelijkheden, en de grote hoeveelheid kleuropties. Om PMMA te bewerken hebt u bijvoorbeeld geen bijzonder gereedschap nodig en de stof laat zich goed zagen, boren, frezen of zelfs buigen. Door zijn UV-bestendigheid is het materiaal ook prima geschikt voor buitengebruik. In onze shop vindt u PMMA in verschillende vormen, afmetingen, diktes en kleuren. De platen zijn beschikbaar in glashelder, opaal-wit (28% lichtdoorlatend), mat en kleur. Diktes variëren tussen 3 en 30 mm. Wij zagen al uw PMMA platen gratis op maat en leveren binnen de 48 uur.

Kenmerken van de PMMA plaat

Wij hebben verschillende kleuren en verschijningsvormen in ons assortiment, en een groot aantal diktes. PMMA is leverbaar in glashelder, mat, opaalwit en kleur. Deze kunststof platen hebben een zeer breed toepassingsgebied vanwege de sterkte, verwerkbaarheid en de variatie in kleuren. Met gangbare doe-het-zelf gereedschappen is PMMA goed te verwerken. Zagen, boren en zelfs buigen behoren tot de mogelijkheden. In ons blogs leest u alles over het klussen met PMMA en vergelijkbare platen. PMMA platen zijn UV bestendig, het is dus geschikt voor binnen- en buitentoepassingen. Ook voor mobiele toepassingen is PMMA geschikt, denk hierbij aan ramen voor caravans en boten. De plaatdikte varieert van 3 tot 30 millimeter. In de webshop kunt de PMMA op maat bestellen, wij zagen de plaat gratis op maat en leveren binnen 48 uur.
PMMA plaat is leverbaar in twee basisvarianten: geëxtrudeerd PMMA en gegoten PMMA. In de basis is het dezelfde soort kunststof, maar er zit een duidelijk prijsverschil in deze beide soorten. Dat prijsverschil wordt veroorzaakt door de productiemethode. Vanuit de reactor waarin PMMA geproduceerd wordt, wordt de nog vloeibare kunststof uitgegoten. In het geval van gegoten PMMA wordt de kunststof uitgegoten en uitgewalst tot een perfect vlakke plaat. Dit is de ‘dure’ variant van de plaat, deze soort kan goed bewerkt worden door verspanende technieken, zoals zagen, boren, frezen, et cetera. De geëxtrudeerde variant wordt na het uitgegoten verschillende keren gewalst – geëxtrudeerd – waardoor de plaat telkens een beetje dunner wordt, en waarbij het plaatoppervlak toeneemt. Door dit extrusieproces is met dezelfde hoeveelheid basismateriaal een groter plaatoppervlak te maken. Er kleeft echter wel een nadeel aan: door het extrusieproces nemen de inwendige spanningen in de PMMA plaat wel toe. Dit komt tot uiting in scheurvorming bij het bewerken van de plaat, bij het boren en zagen zal de plaat makkelijker gaan scheuren. Ook bij lichte buiging zullen er kleine scheurtjes in de plaat komen. Om die reden wordt geëxtrudeerd PMMA vooral gebruikt als beglazing, het is een goedkope en sterke vervanger van glas. Gegoten PMMA wordt vooral gebruikt voor toepassingen waarbij de plaat nog bewerkt moet worden.

Vragen?

Heeft u vragen over onze producten of het bestelproces?

We helpen u graag. Neem contact op met onze klantenservice: