PVC platen

Bestel op maat, in elke gewenste vorm
 • 10+ kleuren
 • A-kwaliteit
 • Goed te bewerken

Alles wat u moet weten over PVC

In onze shop neemt PVC een belangrijke plaats in. Na polyethyleen en polypropyleen is het dan ook de meest geproduceerde kunststof ter wereld. Jaarlijks komt er zo’n 40 miljoen ton PVC bij. De hoofdredenen voor die populariteit zijn de veelzijdigheid, gebruiksvriendelijkheid en het onderhoudsgemak van de stof.

Wat is PVC?

PVC is de afkorting van Polyvinylchloride, ook wel eens polyvinyl of gewoon vinyl genoemd. In zijn zuivere vorm is het een vaste stof met een brokkelige (broze) structuur en een witte kleur. PVC is echter niet oplosbaar, tenzij (min of meer) in tetrahydrofuran.

Benamingen Alternatieve benamingen Chemische afkortingen Bekende merken
PVC Polyvinylchloride PVC Forex
Polychlooretheen PCE Vikupor
Polyvinyl Komacel
Veka

Soorten PVC

Sinds het plastificeren van PVC onderscheidt men 2 basistypes: flexibel en rigide PVC (ook wel eens aangeduid als RPVC). Flexibele types staan ook bekend als zacht PVC, terwijl rigide types hard, massief of stijf worden genoemd.

In onze shop vindt u hard PVC in de vorm van massieve platen en zacht PVC in geschuimde vorm. Dit type wordt ook wel foamboard, foamplaat of schuimplaat genoemd, omwille van de schuimkern waarrond de plaat wordt gevormd. Deze kern wordt hiervoor dubbelzijdig gelamineerd met papier.

Varianten en kleuren

In onze webshop vindt u hard en geschuimd PVC in 7 verschillende kleuren, waaronder wit, zwart en grijs. Wilt u weten welke kleur er precies bij uw project past, dan kunt u bij ons altijd een staal aanvragen.

De plaatdiktes variëren tussen 0,5 en 20 mm voor hard PVC, en tussen 1 en 19 mm voor geschuimd PVC. Om de juiste plaatdikte te bepalen, ontwikkelden we dan weer onze diktehulp. In 2 overzichtelijke tabellen koppelden we hier elke afmeting aan een passende dikte. U moet dan enkel nog weten of u de platen staand of liggend zult monteren om een eerste indicatie te krijgen.

PVC eigenschappen

De toepassingsgebieden van hard PVC laten zich verklaren door een handvol kwaliteiten waarvan chemische bestendigheid, elektrische isolatie en brandwerendheid (zelf-dovendheid) de belangrijksten zijn. Er moet dan wel rekening gehouden worden met een lagere hittebestendigheid, tot maximaal 60° Celsius. Geschuimd PVC heeft min of meer dezelfde capaciteiten, maar weet ook warmte en geluid te isoleren. Een extra voordeel van beide types is hun onderhoudsvriendelijkheid. PVC platen zijn namelijk steevast hoogwaardig, duurzaam, gemakkelijk schoon te maken en bovendien recyclebaar.

PVC bewerken

Ondanks hun stevigheid laten PVC platen zich goed bewerken. Verspanende technieken zijn geen probleem en met aangepaste lijmen kunnen de platen ook prima verlijmd worden. Hard PVC kan men buigen met gloeidraad; terwijl de gladde, vlakke oppervlakken van geschuimd PVC zich goed lenen tot bedrukking.

 • Beletteren
 • Boren
 • Buigen (warm)
 • Draaien
 • Frezen
 • Lassen
 • Lijmen
 • Snijden
 • Watersnijden
 • Zagen (cirkelzaag)
 • Zagen (decoupeerzaag)
 • Buigen (koud)
 • Coaten
 • Graveren
 • Laseren
 • Polijsten
 • Schilderen
 • Verbinden

PVC toepassingen

Hun veelzijdigheid en weerbaarheid zorgen ervoor dat PVC platen zowel binnen als buiten prima hun weg vinden. Hard PVC biedt daarbij de stevigheid gezocht door machinebouwers, isolatiewerkers of andere (industriële) constructeurs. Het feit dat de stof zich goed laat vervormen geeft deze doelgroepen heel wat extra troeven in handen. Zo ziet u hard PVC bijvoorbeeld vaak in producten met een complexere vorm.

In deze optiek is het voornaamste verschil met geschuimd PVC het gewicht. Geschuimde platen wegen amper een halve gram per vierkante centimeter en zijn zo 2 keer lichter dan massieve platen. Ook de gladheid van de oppervlakken maakt hier een ander arsenaal van toepassingen mogelijk. Zo ziet u geschuimd PVC bijvoorbeeld vaak terug in de reclamewereld.

Onderhoud van PVC

PVC platen hebben weinig onderhoud nodig en zijn gemakkelijk te reinigen. In onze shop vindt u de producten die u nodig hebt voor het reinigen van PVC.

Omschrijving

Kunststofplaten.be presenteert u een breed gamma van PVC platen (PolyVinylChloride). Tot ons assortiment behoren geschuimd PVC wit, PVC schuimplaat en hard PVC platen. Deze platen zijn beschikbaar in het wit, zwart en grijs, maar ook in het rood, blauw, geel, groen, oranje en ivoor. Naast de kleur kunt u verder ook de dikte van uw plaat bepalen. Kunststofplaten.be biedt hiervoor verschillende zaaghoogtes aan tussen 0,5 en 19 millimeter. Elke plaat wordt gratis op de gewenste maat gezaagd. Onderaan de bladzijde leest u meer over de specifieke eigenschappen van onze PVC platen.

Types PVC platen

PVC platen kunnen worden opgedeeld in twee grote types: hard PVC en PVC schuimplaten. Beide soorten kunnen voor vele verschillende toepassingen worden gebruikt. Hieronder geven we wat meer meer uitleg over hun verschillende eigenschappen en gebruiksdoeleinden.

PVC schuimplaten

PVC schuimplaten vallen in eerste instantie natuurlijk op door hun lichte gewicht. Met een soortgelijk gewicht van ongeveer 0,5 g/cm³ zijn ze gemiddeld zo’n 50% lichter dan harde PVC platen. Bij deze lichtheid hoort ook een grote flexibiliteit: schuimplaten zijn niet stijf, maar buigbaar. Hierdoor komen ze vaak terecht in de zeefdrukkerij of in de reclamebranche, waar ze bijvoorbeeld gebruikt worden in billboards of signing (bijvoorbeeld boven het gangpad in de supermarkt). Bijkomend kenmerk is immers dat PVC schuimplaten zich goed laten bedrukken en printen. Verder zijn schuimplaten ook graag gezien in de bouw. Het materiaal is dan ook zeer eenvoudig te bewerken, heeft een goede brandwerendheid en is een sterke isolator van geluid en warmte.

Harde PVC platen

Harde PVC platen zijn zwaarder, stijver en vormvaster dan schuimplaten. Tot de voornaamste eigenschappen van dit type platen behoren hun chemische bestendigheid en drukvastheid. Daarnaast zijn ze elektrisch isolerend en uiterst nauwkeurig te bewerken. In combinatie met hun goede prijs/kwaliteitsverhouding en hun grote prestatiekracht zorgen deze eigenschappen ervoor dat harde PVC platen vaak worden gebruikt in exacte vakgebieden zoals de machinebouw en de elektrotechniek. Daarnaast is ook de bouwsector in het algemeen een belangrijke afnemer. Hier wordt de harde PVC plaat gebruikt in geveltoepassingen, als vulstrook en/of isolator.

PVC platen bestellen

Uw PVC platen kunnen gemakkelijk en snel besteld worden bij Kunststofplaten.be. Via e-mail wordt u op de hoogte gehouden van het orderproces. Wij zagen uw platen gratis op maat.

Vragen?

Heeft u vragen over onze producten of het bestelproces?

We helpen u graag. Neem contact op met onze klantenservice: