Polycarbonaat platen

Bestel op maat, in elke gewenste vorm
 • Extreem slagvast
 • Uv-bestendig
 • Goed te bewerken

Alles wat u moet weten over polycarbonaat

Bij Kunststofplaten.be vindt u polycarbonaat platen met diktes tussen 2 en 15 mm. De platen zijn glashelder (92% lichtdoorlatend), opaalwit (22 – 44% lichtdoorlatend) en grijs of bruin getint. Wij zagen alle platen op maat van uw project en leveren snel na uw bestelling.

Wat is polycarbonaat?

Polycarbonaat is wat men noemt een thermoplastisch polymeer. Zowel Makrolon als Lexan zijn tot op heden veelgebruikte namen voor polycarbonaat. Ook andere merknamen nemen deze rol soms op zich: Arla, Axxis, Calibre, Lexaan, Lexgard, Margard, Makrofol, Panlite, Quin, Radilux… Het zijn allemaal synoniemen geworden voor polycarbonaat.

Benamingen Alternatieve benamingen Chemische afkortingen Bekende merken
Polycarbonaat PC Arla
Axxis
Calibre
Lexaan
Lexan
Lexgard
Margard
Makrofol
Makrolon
Panlite
Quin
Radilux

Polycarbonaat toepassingen

Polycarbonaat wordt vaak gebruik als veiligheidsbeglazing, met name in contexten die gevoelig zijn aan vandalisme of inbraken, zoals bushaltes, fietsenstallingen of wachtruimten. Ook waar een extra stoot te verwachten valt, is polycarbonaat een graag geziene glasvervanger, bijvoorbeeld in bootramen, caravanramen of autoramen.

Soorten polycarbonaat

Men onderscheidt 2 soorten polycarbonaat platen: massieve platen en kanaalplaten. Kunststofplaten.be biedt enkel de eerste soort aan, ook wel monolithische platen genoemd. Zoals de naam aangeeft, zijn dit supersterke platen uit 1 stuk en klaar voor het zware werk. In tegenstelling tot kanaalplaten worden ze niet geëxtrudeerd en hebben ze geen tussenschotten nodig. Zo behouden ze een hoogwaardige kwaliteit zonder het doorzicht te belemmeren.

Varianten en kleuren

Kunststofplaten.be biedt u massieve polycarbonaat platen in verschillende kleuren. Twijfelt u over de juiste kleur voor uw project, dan kunt u altijd een staal aanvragen. Het vaakst worden daarbij de glasheldere platen gekozen (92% lichtdoorlatend). Daarnaast hebben we ook nog platen in opaalwit (22 – 44 % lichtdoorlatend) en getint grijs en bruin.

Diktes

Ook de dikte van uw plaat kan verschillen al naargelang uw project. Wij bieden u hiervoor diktes tussen 2 en 15 mm aan. Om op een eenvoudige manier een beeld te krijgen van de benodigde plaatdikte ontwikkelden we de diktehulp. In 2 tabellen worden hier passende diktes gekoppeld aan de verschillende plaatafmetingen. Vooraf moet u dan enkel nog weten of u de platen staand of liggend zult monteren.

Polycarbonaat bewerken

Ondanks de massiviteit is polycarbonaat uitstekend te bewerken, ook door doe-het-zelvers. Boren, zagen, frezen, polijsten… Het kan allemaal met de gebruikelijke doe-het-zelf gereedschappen.

 • Beletteren
 • Boren
 • Buigen (koud)
 • Buigen (warm)
 • Draaien
 • Frezen
 • Graveren
 • Lijmen
 • Polijsten
 • Schilderen
 • Zagen (cirkelzaag)
 • Zagen (decoupeerzaag)
 • Coaten
 • Laseren
 • Lassen
 • Snijden
 • Verbinden
 • Watersnijden

Eigenschappen van polycarbonaat

Polycarbonaat is stevig, hard en doorzichtig. Met name de slagvastheid is ongeëvenaard. In vergelijking met glas is deze stof bijvoorbeeld 250 keer sterker, terwijl hij nochtans 2 keer lichter is. Dit is meteen ook de voornaamste reden waarom polycarbonaat vaak dienstdoet als veiligheidsglas. Bovendien is het materiaal brandwerend (klasse B1) en zelfdovend. Omdat het bestand is tegen uv-licht, kan polycarbonaat ook prima gebruikt worden buitenshuis.

Producteigenschappen

Specificaties

 • Uiterlijk
  Glad, Opaal
 • Beschermfolie
  Beide zijden

Productdownloads

Polycarbonaat onderhouden

Polycarbonaat is onderhoudsvriendelijk. Met een antistatische reiniger houdt u de platen bovendien al snel schoon en stofvrij gedurende een langere periode. Krijgt u toch te kampen met vegen, krassen of doffe plekken, dan kan polijsten altijd nog een uitweg bieden. Voor lichte krassen kan dat manueel gebeuren, terwijl diepere krassen best machinaal worden aangepakt. U gebruikt hiervoor normaal schuurpapier of schuurwol, achtereenvolgens met korrels 200, 400 en 800.

Polycarbonaat platen

Kunststofplaten.be heeft een groot assortiment van polycarbonaat platen. Deze platen kunt u voor de meest uiteenlopende toepassingen gebruiken. De mogelijkheden variëren van het vervangen van uw bootramen tot het maken van een oersterke tuinkas of terrasoverkapping. Naast glashelder polycarbonaat bieden we het materiaal ook aan in opaal-wit (laat 28% licht door) en grijs en bruin getint. De platen zijn 2 tot 15 mm dik en worden altijd door ons op maat gezaagd. U ontvangt uw bestelling zo snel mogelijk. Als u een glasvervanger zoekt die oersterk is en gemakkelijk te bewerken, dan is polycarbonaat hét plaatmateriaal om te gebruiken.

Benamingen van polycarbonaat

Als term heeft polycarbonaat veel synoniemen. Dit komt voornamelijk door de vele producenten. Handelaars gebruiken bijna zoveel benamingen als dat er merken zijn. De bekendste polycarbonaat aanbieders zijn: Arla, Axxis, Calibre, Lexan, Lexgard, Makrofol, Makrolon, Margard, Panlite, Quin en Radilux. Al deze benamingen verwijzen dus naar dezelfde kunststof.

Eigenschappen van polycarbonaat

Polycarbonaat is een thermoplastisch polymeer. De stof weerstaat hoge temperaturen, een zeldzame kwaliteit voor kunststoffen. De platen zijn hard, sterk en uiterst slagvast. In vergelijking met glas is deze stof bijvoorbeeld 250 keer sterker. Tegelijkertijd is ze nochtans ook 2 keer zo licht (bij gelijke diktes) en, ondanks de soliditeit, is polycarbonaat helemaal niet moeilijk te bewerken. Deze troeven zorgen ervoor dat polycarbonaat platen veel toepassingen kennen. Ze worden o.a. vaak gebruikt als veiligheidsglas.

Massief polycarbonaat en de kanaalplaat

Specialisten onderscheiden 2 types polycarbonaat panelen: massieve platen en kanaalplaten. De laatste soort is geperforeerd. De plaat bevat tal van kleine, holle ruimten, waardoor ze nog eens stukken lichter wordt. Toch gaat daarbij maar weinig stevigheid verloren. Deze platen worden vooral gebruikt in luifels, overkappingen, of andere (dak-)constructies waarbij de lichtdoorlatendheid een rol speelt. Ons aanbod omvat geen kanaalplaten, maar enkel massief of monolitisch polycarbonaat. Zo bent u altijd verzekerd van de beste kwaliteit.

Polycarbonaat toepassingen

Zijn sterke eigenschappen zorgen ervoor dat polycarbonaat graag gezien is in ‘zwaardere’ sectoren zoals de veiligheidsbouw. Zoals gezegd worden de platen hier vaak gebruikt als glasalternatief in contexten blootgesteld aan vandalisme, inbraak of extreem gebruik. Denk aan abri’s, fietsenstallingen, technische producten, bootramen, telefooncellen of lichtreclames.
Daarnaast duikt polycarbonaat vaak op in industriële toepassingen. Het is bijvoorbeeld geschikt voor machinebouw en in de grootkeuken. De platen kunnen dan ook amper breken en ze verdragen hoge temperaturen en zware lasten. Ondertussen kunt u deze platen natuurlijk ook zien in meer alledaagse toepassingen zoals balkonbeglazing, overkappingen of tuinkassen. Alles kan met polycarbonaat.

Hoe kiest u de plaatdikte?

Polycarbonaat platen hoeven niet dik te zijn om stevig te zijn. Bent u een veiligheidsbouwer, dan adviseren we een minimale dikte van 4 mm. Bouwt u een aquarium dan zouden we minstens voor 5 mm gaan. Is het bouwoppervlak groter dan 1,5 vierkante meter, dan valt een minimale dikte van 6 mm te verkiezen. Opgelet: de optimale dikte van uw plaat is niet altijd een uitgemaakte zaak. Twijfelt u over uw toepassing, aarzel dan nooit om ons advies-op-maat in te winnen.

Polycarbonaat bewerken

Ook de doe-het-zelver kan rustig aan de slag met polycarbonaat. Boren, zagen of polijsten is geen probleem. We zouden zelfs durven beweren dat deze stof nog eenvoudiger te bewerken is dan plexiglas, met name omdat breken bijna uitgesloten is. Wilt u graag gedetailleerde informatie over hoe u polycarbonaat kunt bewerken? Surf dan zeker eens naar een van onze vele blogs over plexiglas. Deze procedures kunt u ook toepassen op polycarbonaat.

Helder polycarbonaat

In wezen is polycarbonaat een doorzichtig materiaal. Hierboven merkten we bijvoorbeeld al op hoe het vaak gebruikt wordt als alternatief voor glas. Hoewel u polycarbonaat kunt kleuren, blijft de heldere plaat het meest voorkomend. Helder polycarbonaat laat 92% van alle licht door (heel wat meer dan glas). Bouwt u met grote platen, dan zult u dit effect onmiddellijk zien. De verkleuring die (dik) glas teweegbrengt, blijft hier achterwege. Daarbij komt bovendien dat polycarbonaat uv-stralen weert. Hierdoor zal uw plaat nooit verkleuren, terwijl ook de bezette ruimte optimaal beschermd wordt. Ten opzichte van plexiglas heeft polycarbonaat dan weer het voordeel dat het brandwerend is. Specifieker spreekt men van brandklasse B1. Dat betekent eenvoudigweg dat de stof hittebestendig is en niet zal branden, zelfs niet wanneer ze wordt blootgesteld aan een open vlam. Polycarbonaat is dan ook een zogenaamd zelf-dovend materiaal.

Polycarbonaat kleuren

Dat kan dus ook. Naast glashelder polycarbonaat levert Kunststofplaten.be ook nog opaal-witte, grijze en bruine platen. De opaal-witte varianten zien er wit uit, maar zijn nog steeds lichtdoorlatend (22 – 44 %). De plaat is zo onder andere ideaal voor privacy toepassingen. Ze duikt ook vaak op in lichtreclames, lichtkubussen of lichtbakken. De homogene kleuring zorgt daarbij voor een perfecte lichtspreiding, wat een mooi en aangenaam effect oplevert. In tegenstelling tot hun glasheldere en opaal-witte collega’s, weren grijze en bruine polycarbonaat platen licht. Ze worden bijvoorbeeld vaak gebruikt als bootramen, caravanramen of zonweringen.

Polycarbonaat platen monteren

Naast alle vermelde voordelen is polycarbonaat ook erg veelzijdig wanneer het op de montage aankomt. U kunt deze platen bevestigen met schroeven, rubbers of lijm. Ongeacht de gekozen methode is 1 factor cruciaal: de uitzettingscoëfficiënt van de stof. Voor polycarbonaat bedraagt die 0,065 mm per meter per graad Celsius.
Stel bijvoorbeeld dat u een 2 meter brede polycarbonaat plaat gebruikt als balkonbeglazing. Dan kunnen buitentemperaturen in onze contreien variëren tussen ongeveer -15° en +35° Celsius. Uw beglazing ondergaat dus een temperatuurverschil van 50° Celsius per 2 meter. De uitzettingscoëfficiënt van uw constructie bedraagt zo: (2m * 0,065) * 50° Celsius = 6,5 mm. Met dat getal moet u dus rekening houden bij het bepalen van de (ruimte van de) montagegaten. Zij moeten groot genoeg zijn opdat bout of schroef niet gaat klemmen bij het uitzetten van de platen. Gaat u lijmen? Zorg dan voor lijmkit met voldoende flexibiliteit.

Polycarbonaat onderhouden

Om polycarbonaat platen te reinigen neemt u het vuil op met een vochtige doek. Het is daarbij vooral belangrijk dat uw poetslap volledig schoon is, aangezien minuscule deeltjes vuil doffe plekken en kleine krassen kunnen veroorzaken. Wilt u het materiaal meteen beschermen tegen vuilophoping? Wij raden de Burnus Antistatische reiniger aan. Die beschermt materiaal en plaatoppervlak.

Krassen verwijderen

Waar uw polycarbonaat plaat krassen, vegen of doffe plekken vertoont, kan polijsten uitkomst bieden. U kunt polycarbonaat platen polijsten op 2 verschillende manieren: met de hand of met de machine. Lichte beschadigingen kunt u best handmatig benaderen. U neemt hiervoor een droge en schone, katoenen doek en brengt daarmee een beperkte hoeveelheid polijstmiddel aan. Wij raden met name Xerapol aan, dat speciaal werd ontwikkeld voor het polijsten van kunststof platen.
Ligt het probleem dieper (is het minder oppervlakkig), dan moet u de plaat eerst voorschuren met schuurpapier of schuurwol. De schuurkorrel mag in dat geval nooit grover zijn dan 400. U schuurt eerst met korrel 400 en daarna met korrel 800. U oefent daarbij amper druk uit en houdt het schuren licht. Daarna gebruikt u ook nog een waterproof schuurpapier met een korrel tussen 2000 en 2500. De plaat is nu klaar om machinaal gepolijst te worden. Wilt u hierover graag nog wat meer informatie? Lees er dan zeker nog even onze blog ‘Polycarbonaat polijsten’ op na.

Polycarbonaat platen bestellen

In onze shop kunt u uw massieve polycarbonaat platen eenvoudig online bestellen. Uw levering kunt u opvolgen via simpele e-mails. Wij zagen alle platen op maat van uw project en leveren snel na uw bestelling.

Vragen?

Heeft u vragen over onze producten of het bestelproces?

We helpen u graag. Neem contact op met onze klantenservice: