Trespa® platen op maat

Kunststofplaten.be heeft een groot aanbod HPL Trespa® platen op maat (Meteon® en Izeon®). Trespa® is het bekendste merk wanneer het op HPL platen aankomt. Het staat bekend om zijn hoogwaardige plaatmaterialen, die de kwaliteit van uw aankoop verzekeren. Kunststofplaten.be levert de Trespa® panelen in 6 mm dikte, op maat en in verschillende kleuren. Ook de HPL platen van ons eigen huismerk kunt u op maat bestellen. Onderaan de pagina leest u meer over de kenmerken van HPL / Trespa®.

Eigenschappen van de Trespa® plaat

Wilt u een Trespa® plaat kopen, dan heeft de structuur van de plaat daar allicht veel mee te maken. Deze panelen worden gemaakt op hoge temperatuur, uit hars en houtvezels. Door hun UV-bestendigheid zijn ze uiterst geschikt voor buitengebruik, temeer daar Trespa® platen ook anderszins weerbestendig zijn. Zij zullen niet verweren of bezwijken onder vocht, schimmel of houtrot. De panelen kunnen bovendien tegen een stoot, zijn onderhoudsvriendelijk en bijvoorbeeld bestand tegen graffiti. Door deze kwaliteiten worden Trespa® panelen vaak verwerkt tot gevelplaten, boeidelen of reclameborden. Ook particulieren maken wat dat betreft steeds meer gebruik van de plaat. Onze HPL Trespa® platen hebben een gestructureerde toplaag. We bieden twee types aan, Meteon® en Izeon®. Beiden zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, zoals zwart, wit, antraciet en grijs. De Trespa® platen worden aangeboden in de dikte 6mm.

Zoekt u een afwijkende dikte? Dan kunt u een beroep doen op ons huismerk. Deze panelen worden ook geleverd met diktes van 3mm, 4mm en 12mm. Daarbij komt dat wij u ook voor grotere projecten een Trespa® prijslijst kunnen bezorgen. Houdt u, wat dat betreft, overigens zeker onze site in de gaten: wij werken voortdurend aan de uitbreiding van ons HPL / Trespa® aanbod, qua kleuren en diktes.

Trespa de merknaam

Trespa is wereldmarktleider als het aankomt op de productie van High Pressure Laminate of HPL. Het Nederlandse bedrijf is hier een pionier qua productietechnieken en -stijlen, en introduceerde HPL als bouwmateriaal.

Kunststofplaten.be verkoopt Trespa HPL platen in 6 mm dikte en in 5 kleuren. Al onze Trespa platen worden gratis op maat gezaagd en aan huis geleverd.

Trespa panelen

Trespa als merk

Trespa is een internationaal merk met Nederlandse wortels en hoofdkwartier in Weert. Het is de pionier van de HPL plaat, die eind jaren 1960 geïntroduceerd wordt.

Sindsdien ontstaan er bij Trespa voortdurend nieuwe HPL producten. Tot op heden biedt geen enkele andere fabrikant zo’n groot assortiment van kleuren en ontwerpen. De Trespa platen zijn beschikbaar in metallic of effen kleuren, maar ook met houtdessins en met verschillende oppervlaktestructuren. Houten en metalen originelen zijn ondertussen niet eens meer van de HPL imitatie te onderscheiden.

Trespa platen

Trespa HPL platen: enkele kenmerken

De kern van HPL platen is zeer compact. De bovenlagen zijn keihard kunsthars. Die combinatie zorgt ervoor dat HPL platen hard en onbuigzaam zijn. Er is een extreme puntbelasting of kracht nodig, alleen al om de toplaag te beschadigen, laat staan breken. Bovendien zorgt diens hoge moleculaire dichtheid voor krasbestendigheid. Ook UV-licht komt er niet in. HPL behoudt meer dan 30 jaar lang een identiek uiterlijk.

Platen van 6 mm dik wegen 8,5 kilo per vierkante meter. Platen van 13 mm dik wegen 18,2 kilo per vierkante meter. Het is belangrijk hiermee rekening te houden tijdens de montage. Trespa kan geschroefd of gelijmd worden.

De hardheid van HPL zorgt verder nog voor een aantal voorname eigenschappen. Ten eerste is Trespa waterbestendig en dus geschikt voor keukens, badkamers en andere ‘natte’ ruimten (die regelmatig schoongemaakt moeten worden).

Ten tweede zal vuil zich moeilijk hechten aan de plaat. Trespa platen zijn dus onderhoudsvriendelijk.

Ten derde hecht ook verf (of graffiti) zich moeilijk aan deze plaat. Toch is HPL schilderbaar gegeven de juiste voorbewerkingen en primers. Makkelijker is uiteraard wel om kleurplaten te bestellen. Trespa platen zijn overigens altijd enkelzijdig gekleurd. Wilt u hierover graag wat meer weten, dan kunt u terecht bij onze blog ‘Trespa schilderen’.

Trespa productlijnen

Het Trespa aanbod heeft 4 productielijnen: Trespa Athlon, Trespa Izeon, Trespa Meteon en Trespa Virtuon. In onze shop vindt u Trespa Meteon platen van 6 mm dik. Platen van 6 mm dik verschijnen in de kleuren zwartantraciet, dennengroen, grijs en wit. Onze platen meten maximaal 305 x 153 cm. Trespa is daarbij iets duurder dan andere merken, maar de duurzaamheid van de toplagen is dan ook ongeëvenaard. Trespa bovenlagen hebben bovendien een lichte structuur met een natuurlijke en hoogwaardige uitstraling.

Trespa kleuren

Trespa: een beetje geschiedenis

In 1960 begint het Weertse Thermopal HPL platen te produceren. Een jaar laten verschijnt het nieuwe product via een eigen verkoopkanaal. Het is een succes en Thermopal kan nu investeren in nieuwe producten en technieken.

Sindsdien is Trespa de onbetwiste marktleider in zijn domein. Het creëert nog steeds nieuwe en almaar betere producten in meer kleuren en met meer dessins en afwerkingen. Dat is wat Trespa onderscheidt van zijn concurrenten. Zij weten ondertussen misschien wel de kwaliteit van Trespa te benaderen, maar moeten nog steeds onderdoen qua productietechnieken en aanbodvariatie.

HPL of Trespa: wat is het verschil?

HPL is een stof, te weten High Pressure Laminate. Trespa is een merk. Veel fabrikanten produceren HPL platen en Trespa is er daar een van. Ook wijzelf produceren HPL platen. De kwaliteit van ons huismerk is zelfs nagenoeg identiek aan die van Trespa HPL. Trespa onderscheidt zich echter via een enorm en divers aanbod, ook in vergelijking met alle andere producenten. Bovendien ontwikkelde deze fabrikant een aantal eigen productietechnieken, die (kwalitatief) betere platen en meer (verschillende) afwerkingen mogelijk maken.

Trespa bewerken

Toepassingen van Trespa

HPL wordt gekenmerkt door een enorme hardheid en stevigheid. De platen zijn weersbestendig en laten geen vocht door. Oorspronkelijk worden ze dan ook ontwikkeld als vervanger van houten planken en platen in de bouw. Met name Trespa maakt eerst naam als gevelafwerking, bijvoorbeeld bij windveren en boeidelen. Vanaf de jaren 1970 wordt de plaat ook als gevelbekleding gebruikt.

Ondertussen merken ook de reclamejongens HPL op. De plaat is ideaal als reclamebord, behoudt zijn kleur en uiterlijk, en is bestand tegen vandalisme of ongelukken. Trespa reclameborden zijn zelfs bestand tegen de impact van ijshockeypucks. Dat is waarom reclamejongens ook wel eens spreken van het ‘hockeybord’.

Behalve in de bouw- en reclamewereld is Trespa ook graag gezien door interieurontwerpers. Het maakt er eerst opgang als werkblad en wandafwerking in hygiënische contexten zoals laboratoria, grootkeukens, ziekenhuizen, of in de levensmiddelenindustrie. Ook in sanitaire ruimtes wordt vaak een beroep gedaan op Trespa. Bovendien blijft de functionaliteit hier niet beperkt tot het praktische. De vele dessins en structuren vallen ook in de smaak bij creatievelingen. Zij weten elke ruimte een bijzonder karakter te geven. Als extra voordeel vragen ze daarbij veel minder onderhoud dan hun natuurlijke collega’s zoals hout en metaal. Sterker nog: een Trespa plaat moet amper onderhouden worden.

Trespa platen kopen

De productie van Trespa HPL

HPL kan op 2 verschillende basissen gemaakt worden, kaftpapier of houtvezels. In beide gevallen wordt de basisstof geïmpregneerd met fenolhars en vervolgens samengeperst tot een uiterst dichte, compacte kern (volkern).

Daarna worden de toplagen aangebracht. Hier bestaat de keuze uit decorfolie met dessin of gekleurd decorpapier. Bovenlagen worden geïmpregneerd met melaminehars en samengeperst tot een dikte van bij benadering 0,8 mm. Aan weerszijden van de kern worden 2 toplagen aangebracht. Zij worden onder hoge druk en bij hoge temperaturen samengeperst tot een plaat. Het HPL is nu gelamineerd.

Elke fabrikant heeft zijn eigen manieren om HPL platen te creëren. Die verschillende productieprocédés hebben een weerslag op hoe u de plaat uiteindelijk kunt gebruiken. Ze bepalen de variaties qua uiterlijk (kleuren, dessins, afwerkingen), mogelijkheden en kostprijs. Qua eigenschappen verschillen HPL platen onderling amper.