Polycarbonaat is de meestgebruikte glasvervanger. Opaal polycarbonaat is met name populair in lichtbakken of reclamematerialen. Ook als privacyglas komen deze platen veel voor, net als in contexten waar raampartijen een stoot kunnen verwachten.
Opaal polycarbonaat ziet er uit als een solide, witte plaat, maar laat desalniettemin 28% licht door. Het is de voornaamste reden waarom deze stof vaak gebruikt wordt als privacybeglazing. De gelijkmatige kleuring en lichtverdeling maken hem ook geschikt als eyecatcher in lichtbakken, lichtreclames, lichtkubussen of andere esthetische toepassingen.
Onze witte polycarbonaat platen hebben diktes van 2, 3, 4 of 5 mm. Naast wit bieden we ook nog grijze en bruine tinten aan. Gebruikt u polycarbonaat puur als glasvervanger, dan raden we echter helder polycarbonaat aan. Gaat u opaal-wit polycarbonaat gebruiken als privacyglas? Ga dan voor een dikte van 4 mm. Is het glasoppervlak minstens 1,5 m²? Dan hebt u een minimale plaatdikte van 6 mm nodig en komt u dus automatisch terecht bij onze heldere of getinte polycarbonaat platen.
Polycarbonaat mag dan al ijzersterk zijn, toch laat het zich eenvoudig bewerken, zelfs in vergelijking met plexiglas, die andere bekende glasvervanger. De kans dat polycarbonaat breekt is nagenoeg onbestaande. U kunt deze platen dus rustig boren, frezen, zagen en dies meer, net zoals u plexiglas zou bewerken.
Polycarbonaat platen monteren kan op veel manieren. U kunt het schroeven, verlijmen of in rubbers aanbrengen. Daarbij moet u vooral letten op de materiaaluitzetting: 0,065 mm per meter per graad Celsius. Montagegaten moeten groot genoeg zijn om te vermijden dat schroeven en bouten vast komen te zitten. Lijmkit moet flexibel genoeg zijn om de uitzetting op te vangen.
Voorbeeld: U wilt een polycarbonaat plaat gebruiken als balkonbeglazing. De plaat is 2 meter breed en de buitentemperaturen variëren tussen -15 en +35°C, wat neerkomt op een temperatuurverschil van 50°C. De uitzettingsgraad van uw plaat bedraagt dan: (2 m * 0,065 mm) * 50°C = 6,5 mm.
In vergelijking met glas krast polycarbonaat sneller. Harde borstels, schuursponzen of agressieve schoonmaakmiddelen (zoals aceton, spiritus, thinner, wasbenzine of glasreiniger) zijn daarom af te raden. Best reinigt u met een schone, vochtige doek, die u regelmatig uitspoelt in helder water. Zo voorkomt u niet alleen de vorming van waas of krassen; u vermijdt meteen ook dat het vuil zich over de plaat verplaatst om zo nieuwe problemen te veroorzaken. Een nabehandeling met antistatische reiniger is raadzaam. U gebruikt hiervoor een schone, niet-pluizende doek.
Is uw polycarbonaat plaat beschadigd of zitten er veel krassen op? Dan kan polijsten een oplossing bieden. Diepere beschadigingen moet u dan eerst voorschuren met schuurpapier of schuurwol. De schuurkorrel mag daarbij nooit grover zijn dan 400.
Opaal-wit polycarbonaat of Lexan wordt vaak gebruikt om glas te vervangen in lichtbakken en reclameobjecten. Als privacy-glas komt het ook voor in auto’s, caravans, gebouwen of boten. Lexan verspreidt het inkomende licht dankzij een lichtdoorlatendheid van 22 – 44%. Deze eigenschap zorgt er meteen ook voor dat polycarbonaat een volwaardige vervanger voor glas wordt. Bovendien is het zowat de helft lichter en 250 keer sterker (slagvaster) dan glas. Dat maakt het materiaal dan weer erg goed te bewerken. Kunststofplaten.be biedt platen wit polycarbonaat aan in twee diktes: 3 en 4 millimeter. Uw bestelling wordt op maat gezaagd en zo snel mogelijk geleverd.
Polycarbonaat heeft veel namen: Axxis, Lexan, Margard, Arla, Radilux, Calibre, Quin, Makrolon, Panlite, Makrofol, Lexgard. De witte polycarbonaat plaat wordt gekenmerkt door zijn grote slagvastheid. Het materiaal is haast onbreekbaar. Daarbij komt dat het zeer goed bestand is tegen hoge temperaturen. Het is zelfs brandvertragend en zelf-dovend. Deze eigenschappen maken Lexan niet enkel brandveilig, maar ook goed te bewerken. U kunt het boren, frezen en zagen, maar ook buigen zonder scheuringen op de vouwlijn. Dunne platen kunt u zelfs oprollen. Ook zijn deze platen UV-bestendig en zullen ze dus niet verkleuren of vergelen onder invloed van het zonlicht. Dit maakt hen (mede) geschikt voor buitengebruik.
Omwille van al deze eigenschappen worden polycarbonaat platen vaak gebruikt in contexten die gevoelig zijn aan inbraak of vandalisme. U denkt aan wachtruimten, fietsenstallingen of bushokjes. Verder wordt deze stof toegepast als veiligheidsglas of raamvervanger in machines, apparaten, boten, auto’s, caravans en aanverwanten.
Kunststofplaten.be levert zijn witte polycarbonaat platen met een beschermfolie langs weerskanten. Uw plaat kan ook worden voorzien van een coating, die beschermt tegen krassen, chemicaliën en graffiti.
Dat is eens zo eenvoudig in onze shop. U kiest en bestelt simpelweg online en kunt uw bestelling op de voet volgen via handige e-mail notificaties. Wij zagen alle platen op maat van uw project en leveren zo snel mogelijk.
Heeft u vragen over onze producten of het bestelproces?
We helpen u graag. Neem contact op met onze klantenservice: