Plexiglas platen

Bestel op maat, in elke gewenste vorm
 • 40+ kleuren
 • Goed te bewerken
 • Uv-bestendig
Weten welke dikte u nodig hebt?
Bereken de ideale plaatdikte voor uw project
Naar de diktecalculator

Alles wat u moet weten over plexiglas

Plexiglas is misschien wel de bekendste kunststof. Die bekendheid heeft veel te maken met zijn natuurlijke tegenhanger, glas, dat sinds mensenheugenis een van de meest gebruikte natuurmaterialen is. Plexiglas verwierf dan vooral naam als glasvervanger, zeker in contexten waar extra belasting te verwachten valt. In vergelijking met glas is plexiglas namelijk even transparant, maar ongeveer 2 keer zo licht en wel 30 keer sterker.

Wat is plexiglas?

Plexiglas is eigenlijk geen plexiglas, maar polymethylmethacrylaat (pmma) of kortweg poly. Pmma is wat men noemt een transparante thermoplast, die vaak geclassificeerd wordt als glassoort. De naam Plexiglas is eigenlijk afkomstig van het bekendste pmma merk. Met de jaren werd dit merk zo populair dat het ook zijn productmateriaal ging aanduiden. Naast Plexiglas zijn er overigens nog andere merken die wel eens hun naam geven aan deze kunststof. Perspex is dan allicht de bekendste, naast Acrylite, Lucite, Deglas, Versato, Paraglas, Altuglas, Vitredil, Vedril, Oroglas, Lucryl, Ispaglas, Crylux en Casocryl. Verder spreekt men ook nog van acryl, acrylaat of acrylglas.

Benamingen Alternative benamingen Chemische afkortingen Bekende merken
Plexiglas Polymethylmethacrylaat PMMA Acrylite
Acrylglas Lucite
Acrylaat Deglas
Acryl Versato
Paraglas
Altuglas
Vitredil
Vedril
Oroglas
Lucryl
Ispaglas
Crylux
Casocryl

Plexiglas soorten

Men onderscheidt 2 soorten plexiglas: gegoten (GS) en geëxtrudeerd (XT). Beide soorten hebben dezelfde, vloeibare basis, die uitgegoten wordt tot een vlakke plaat. Na het gieten blijven GS platen verder onaangeroerd, terwijl XT platen tot dunnere diktes worden gewalst. Zo kan men met minder grondstof grotere oppervlakken maken, wat zorgt voor een gunstige prijs-kwaliteitsverhouding. XT plexiglas wordt daarom ook wel eens budget plexiglas genoemd.

Plexiglas kleuren

Onze GS en XT plexiglas platen zijn glashelder (92% lichtdoorlatend), mat, opaalwit (28% lichtdoorlatend) of gekleurd. Daarnaast kunt u ook nog kiezen voor speciale uitvoeringen zoals fluorescerende platen of spiegelplaten. De beschikbare diktes zijn 2, 3, 4, 5, 6, 8, 10, 12, 15, 20, 25 en 30 mm. Wij zagen al uw platen gratis op maat en leveren binnen de 48 uur na uw bestelling.

Plexiglas eigenschappen

Ongewijzigd pmma is eigenlijk broos bij belasting, met name onder slagkracht. Niets daarvan geldt echter voor het gemodificeerd pmma dat u aantreft in onze plexiglas platen, die 30 keer sterker zijn dan glas en 2 keer lichter. Verder is plexiglas 92% lichtdoorlatend (transparant, helder), terwijl het uv-stralen weert. Het heeft een brandklasse B2 en is bestand tegen temperaturen tot 160° Celsius. Een nadelige kwaliteit is de gevoeligheid aan krassen, ook in vergelijking met conventioneel (anorganisch) glas.

Producteigenschappen

Specificaties

 • Kleur
  Transparant
 • Uiterlijk
  Glad, Helder
 • Beschermfolie
  Beide zijden

Productdownloads

Plexiglas bewerken

Het bewerken van GS en XT platen verschilt aanzienlijk. Met name geëxtrudeerde platen dienen met enige voorzichtigheid te worden behandeld, wil men scheuren of barsten voorkomen. De inwendige spanning is hier (veel) hoger dan bij GS platen, hetgeen nabewerkingen bemoeilijkt. Daarom zullen specialisten altijd GS plexiglas aanbevelen wanneer er meerdere bewerkingen nodig zijn. Deze platen zijn spanningsvrij en zullen niet snel breken of scheuren. In onderstaande video laten we zien hoe u het boren van plexiglas aanpakt.

Tip: Op ons YouTube-kanaal vindt u meer video’s over het bewerken en onderhouden van uw kunststof plaatmateriaal.

Plexiglas onderhouden

Zowel GS als XT plexiglas zijn verder zeer onderhoudsvriendelijk. De dichte oppervlakken zorgen voor minimale vuilhechting en normale schoonmaakmiddelen kunnen volstaan. U moet er zich echter wel van vergewissen dat plexiglas snel krassen vertoont. Milde reinigers aangebracht met een microvezeldoek verdienen een aanbeveling. Agressievere, schurende reinigers aangebracht met borstels of sponzen zijn af te raden. Zij zorgen voor kleine krasjes en geven de plaat op termijn een doffe uitstraling. Vaak is voorkomen hier beter dan genezen, en dat kan met een antistatische reiniger. Die zorgt ervoor dat de plaat geen stof aantrekt. Verschijnen er toch krassen, dan kunt u deze verwijderen met een polijstmiddel. U kunt de beste middelen voor het reinigen van plexiglas terugvinden in onze shop.

Plexiglas toepassingen

De transparantie van plexiglas maakt deze tof tot de uitgelezen glasvervanger. Dat geldt dubbel in contexten waar het lichte gewicht of de bestendigheid tegen breuken en stoten troeven zijn. Zo komt plexiglas bijvoorbeeld veel voor in overkappingen, wandpanelen, voorzetramen, bootramen, deurluifels, balkons, tuinkassen, windschermen en grote (diepzee)aquaria.

Wanneer treksterkte, buigzaamheid uv-tolerantie, transparantie en polijstbaarheid belangrijker zijn dan slagsterkte, hittebestendigheid en chemische weerstand; is pmma verder ook nog een budgetvriendelijke vervanger van polycarbonaat. Verschijnt het niet als plaat, dan wordt het gebruikt in giethars, inkten, coatings en nog vele andere toepassingen.

Een ruim aanbod aan plexiglas platen

Kunststofplaten.be biedt u een ruim assortiment van Plexiglas platen op maat aan. Het merk Plexiglas, zoals wij het verkopen, wordt daarbij soms ook aangeduid als Perspex of Acrylaat. Onze plexiplaten zijn opaal-wit (28% lichtdoorlatend), glashelder, mat of gekleurd. U kunt dit Plexiglas op maat bestellen, met diktes tussen 2 en 30 millimeter. Handig om weten: Kunststofplaten.be zaagt elke Plexiglas plaat GRATIS op de door u gewenste maat en levert binnen de 48 uur.

Naast de al vermelde varianten bieden wij u ook nog de zogenaamde ‘frost‘ (‘vorst’) platen. Hier is een van de plaatzijden ruw en mat. Door die typische look worden frost platen vaak gebruikt door decorateurs en interieur designers. Onderaan deze pagina kunt u nog meer lezen over de eigenschappen van Plexiglas.

Plexiglas kopen?

Plexiglas is de bekendste naam voor polymethylmethacrylaat of kortweg acrylaat. U komt plexiglas dagdagelijks overal tegen, het wordt vaak gebruikt. Ons plexiglas is van het merk Evonik Rohm. Dat is een Duits chemiebedrijf gespecialiseerd in kwalitatief hoogstaand plexiglas. Wij leveren verschillende kleuren, diktes en soorten. Wij zagen gratis al uw plexiglas op maat.

Bekende benamingen voor (types van) Plexiglas: Altglas, Casocryl, Crilux, Deglas, Ispaglas, Lucryl, Oroglas, Paraglas, Perspex, Vedril, Versato en Vitredil.

Plexiglas eigenschappen

Gaat u Plexiglas kopen, dan houdt u rekening met twee overkoepelende types: geëxtrudeerd (Plexiglas XT) en gegoten Plexiglas (Plexiglas GS). Deze types worden op twee verschillende manieren gefabriceerd. Gegoten Plexiglas platen zijn daarbij eenvoudiger te bewerken (boren, zagen, frezen) dan geëxtrudeerde plexiplaten. Hierin zit namelijk meer spanning, waardoor het materiaal sneller breekt of scheurt. Onze geëxtrudeerde platen zijn bovendien enkel leverbaar in opaal-wit en glashelder. De decoratieve mogelijkheden blijven zo eerder beperkt. Wel zijn geëxtrudeerde platen voordeliger qua prijs. In onze shop vindt u ze dan ook terug bij het ‘goedkoop plexiglas‘.

Meer variatie vindt u dan bij het gegoten plexiglas, dat verkrijgbaar is in alle kleuren, waaronder Plexiglas glashelder en Plexiglas opaal-wit. Daarnaast is er ook nog een ‘frost’ variant, waarbij één zijde van de plaat ruw en mat is. Deze variant is populair bij decorateurs.

Plexiglas wordt bekend als glasvervanger. De basisstof, polymethylmethacrylaat, laat 92% van alle licht door. Bij gelijke diktes laat plexiglas zo veel meer licht door dan glas. Terwijl glas altijd een kleurzweem heeft, verkleurt plexiglas het licht bovendien veel minder. Daarbij zorgen additieven ook nog eens voor wering van het UV-licht. Hierdoor kan plexiglas ook letterlijk als beglazing worden gebruikt. Onze platen zijn leverbaar in diktes van: 2mm, 3mm, 4mm, 5mm, 6mm, 8mm, 10mm, 12mm, 15mm, 20mm, 25mm en 30mm.

Een tweede voornaam punt is dat plexiglas sterker is dan glas. Het heeft meer bepaald een hogere slagvastheid: tot 30 keer groter dan die van glas. Zo kan de kunststof veel meer statische en dynamische belasting aan. Het zal niet breken bij grote impact, enkel splinteren. Daarbij komt dat plexiglas tegelijk veel lichter is dan (normaal) glas en dus eenvoudiger te behandelen.

Plexiglas is verder wat men noemt een thermoplastische kunststof. Dat betekent dat een verwarmde plexiglas plaat plastisch wordt. Hij kan warm worden vervormd. Hiervoor is een temperatuur nodig van (minstens) 160 graden Celsius.

Deze kwaliteit houdt natuurlijk ook in dat plexiglas niet als veiligheidsglas kan worden gebruikt. Het is brandbaar en kan geen dienst doen in de nabijheid van een open vuur of in vonk vormende contexten. Eens plexiglas brandt, brandt het volledig op. Daarbij komen geen schadelijke stoffen vrij.

In vergelijking met glas is plexiglas ook gevoeliger voor krassen. Hierdoor leveren wij onze plexiglas platen bijvoorbeeld altijd met een dubbelzijdige beschermfolie. Het is slim om deze folie te laten zitten wanneer u het plexiglas bewerkt. Mocht uw plexiglas plaat vooralsnog bekrast worden, dan kunt u de krassen wel nog altijd weg polijsten.

Verder adviseren wij ook om de platen meteen te behandelen met een antistatische reiniger. Die zal ervoor zorgen dat het acrylaat geen stof aantrekt en maakt het onderhoud aanzienlijk eenvoudiger.

Tot slot is het belangrijk om weten dat plexiglas op verschillende manieren verwerkt en bewerkt kan worden. De stof is relatief eenvoudig te verspanen (zagen, boren, frezen, graveren) en kan op verschillende wijzen gepolijst worden. Zo kan men plexiglas o.a. spiegelglad en glashelder maken. Warm kan de stof gebogen worden in een oven of met een gloeidraad of hittepistool. Lijmen is goed mogelijk met aangepaste acrylaat-lijm.

Gegoten en geëxtrudeerd plexiglas

In onze shop zijn twee soorten plexiglas terug te vinden: geëxtrudeerd en gegoten. Het verschil tussen beide platen zit in het productieproces. Zoals de naam aangeeft, wordt bij een gegoten plexiglas plaat het basismateriaal in een mal gegoten. In de mal vindt polymerisatie plaats. Dat gebeurt vaak via het verwarmen van de randen van de mal, die gemaakt zijn uit gehard glas. Het resultaat is een homogene plaat, die overal (in alle richtingen) even sterk is. Gegoten plexiglas is steevast hoogwaardig plexiglas.

Geëxtrudeerd plexiglas wordt tijdens het polymerisatieproces door een vorm bewogen. Meestal gaat het om een wals. Zo kan met eenzelfde hoeveelheid basismateriaal een groter plaatoppervlak gecreëerd worden. De kostprijs van geëxtrudeerd plexiglas is daarom lager. Men spreekt in de volksmond over budget plexiglas.

Het productieproces van budget acrylaat laat meer inwendige spanningen achter in de plaat. Die kunnen bijvoorbeeld voor haarscheurtjes zorgen wanneer de plaat gebogen wordt. Tijdens bewerkingen kan het materiaal barsten of splinteren. Daarom is een geëxtrudeerde plaat bijvoorbeeld minder geschikt in contexten waar verschillende verspanende bewerkingen worden toegepast (frezen, zagen, boren). Echter: gegeven de juiste gereedschappen en voorbereidingen valt ook geëxtrudeerd plexiglas goed te bewerken, zelfs door de doe-het-zelver. Alleen wanneer u van plan bent om lasertechnieken te gebruiken (graveren of snijden), valt het gebruik van gegoten plexiglas echt aan te bevelen.

Plexiglas of acrylaat: is er een verschil?

Veel fabrikanten produceren polymethylacrylaat en elke fabrikant heeft zijn eigen handelsnaam. Zo kennen we Plexiglas (op zich ook al een merknaam) o.a. nog als Altuglas, Casocryl, Crilux, Deglas, Ispaglas, Lucryl, Oroglas, Paraglas, Perspex, Vedril, Versato of Vitredil. Door deze veelheid aan namen krijgt de gebruiker de indruk dat er verschillen bestaan tussen de verschillende platen. Niets is echter minder waar. Het basismateriaal is steeds hetzelfde. Er is geen verschil tussen plexiglas en acrylaat.

Plexiglas toepassingen

Plexiglas raakt allereerst in zwang als glasvervanger in beglazingen. Sindsdien is het toepassingsgebied alleen maar uitgebreid. Omdat verwarmd acrylaat plastisch wordt, kan het zowat elke vorm aannemen: zo goed als alles is mogelijk met plexiglas. Zo komt het bijvoorbeeld dat de stof ook opduikt in verschillende (huishoudelijke) toestellen of in displays, lampen of beeldschermen. We noemen nog een aantal opties:

 • Aquarium;
 • Balkonbeglazing;
 • Bootramen;
 • Deurluifels;
 • Douchewand;
 • Lichtbak;
 • Naambordje;
 • Overkappingen;
 • Tuinkas;
 • Vitrinekast;
 • Voorzetramen;
 • Windscherm en/of geluidsscherm.

Plexiglas: een beetje geschiedenis

In 1865 wordt voor het eerst methacrylzuur gecreëerd. De ontdekking van het basismateriaal voor deze creatie dateert van 25 jaar eerder, in 1840. In 1877 ontdekt de Duitse chemicus Fittig het proces van polymerisatie. Het is dat proces dat de productie van polymethylmethacrylaat mogelijk maakt.

Wat nu nog ontbreekt, is de commerciële noodzaak om tot de massaproductie van de nieuwe kunststof over te gaan. Die ontstaat in 1933, wanneer het Amerikaanse chemiebedrijf Rohm & Haas het materiaal gaat promoten als glasvervanger. Zij bedenken meteen ook een leuke naam voor hun product: Plexiglas. Zo weten de klanten in een oogopslag wat ze met de nieuwe stof kunnen aanvangen.

In onze shop blijven we overigens nog altijd trouw aan deze ‘uitvinders’ van het Plexiglas. Onze platen worden nog steeds gemaakt door Evonik Rohm, de oorspronkelijke fabrikant.

Hoe ontstaat Plexiglas?

Plexiglas kan niet zonder de creatie van acrylzuur in 1843 en die van het afgeleide methacrylzuur in 1865. Wanneer deze laatste stof in contact komt met methanol ontstaat estermethylmethacrylaat. Rond 1928 wordt hiervan pmma afgeleid, dat halfweg de jaren 1930 via 2 firma’s op de markt verschijnt. Het Britse Imperial Chemical Industries (ICI) verkoopt Perspex en het Duitse Röhm & Haas AG (tegenwoordig Evonik Industries) verkoopt Plexiglas (in Duitsland en de USA).

Uw plexiglas platen bestellen bij Kunststofplaten.be

Uw plexiglasplaten kunnen gemakkelijk en snel besteld worden in onze shop. Via e-mail wordt u op de hoogte gehouden van het orderproces. Uw platen worden gratis op maat gezaagd en binnen de 48 uur bij u afgeleverd.

Opgelet: Gegoten plexiglas (GS) heeft een diktetolerantie van circa 10%. Dit betekent dat een kleine afwijking mogelijk is in de dikte van de plaat.

Vragen?

Heeft u vragen over onze producten of het bestelproces?

We helpen u graag. Neem contact op met onze klantenservice: