Helder polycarbonaat (lexaan, lexan) is de meestgebruikte glasvervanger. Deze kunststof is wat men noemt een thermoplastisch polymeer, bestand tegen hoge temperaturen. Polycarbonaat is 2 keer lichter en 250 keer sterker dan natuurglas.
De sterkte van polycarbonaat maakt deze stof uitermate geschikt als beglazing in contexten gevoelig voor inbraak, vandalisme of andere weerbarstigheid. U denkt aan abri’s, stallingen, lichtreclame, maar ook aan bootramen, machinebouw, tuinkassen, overkappingen en balkonbeglazing. Daarnaast is polycarbonaat graag gezien in de levensmiddelenindustrie, vooral dankzij zijn hoge temperatuurresistentie.
Er bestaan 2 soorten polycarbonaat platen: massieve platen en kanaalplaten. In onze webshop bieden we enkel de massieve of monolitische polycarbonaat platen aan. Dit zijn omzeggen volle platen, terwijl kanaalplaten vele kleine, holle ruimten bevatten, waardoor de plaat lichter wordt (maar niet minder stevig). Qua gebruik verschillen beide types overigens niet zoveel. U vindt ze beiden vaak terug in lichtdoorlatende dakconstructies, zoals luifels of overkappingen.
De diktes van onze polycarbonaat platen variëren tussen 2 en 15 mm. Gaat u de panelen gebruiken als veiligheidsglas, dan raden wij een minimale dikte van 4 mm aan. Bouwt u een aquarium, dan is een dikte van minimum 5 mm aangewezen. Is uw glasoppervlak groter dan 1,5 m², dan adviseren we een minimale plaatdikte van 6 mm.
Naast verschillende diktes bieden we onze polycarbonaat platen ook aan in verschillende kleuren. Er is de glasheldere variant, maar er zijn ook nog versies met opaal-witte, grijze of bruine tinten. Gebruikt u de plaat puur als beglazing in ramen, kies dan altijd voor glashelder polycarbonaat.
De bewerking van polycarbonaat lijkt veel op die van plexiglas. Standaardbewerkingen zoals boren, zagen, frezen en polijsten gaan hier zelfs nog iets gemakkelijker, gelet op de stevigheid van het polycarbonaat, dat niet snel zal breken. Bovendien kunt u polycarbonaat platen op verschillende manieren monteren: met schroeven, in rubbers of via verlijming.
Daarbij moet u vooral nog letten op de uitzetting van het materiaal. Polycarbonaat heeft meer bepaald een uitzettingsgraad van 0,065 mm per meter, per graad Celsius. Montagegaten moeten dus ruim genoeg zijn om te voorkomen dat bouten of schroeven vast komen te zitten door het uitzetten van de plaat. Gebruikt u lijm, dan moet die flexibel genoeg zijn om de uitzetting op te vangen, zoals bijvoorbeeld onze Seal’n’bond Premium H750 montagekit.
Voorbeeld: U wilt een polycarbonaat plaat van 2 meter breed als balkonbeglazing gebruiken. De buitentemperaturen kunnen hier variëren tussen -15 en +35° C, wat neerkomt op een temperatuurverschil van 50° Celsius. De uitzetting van uw plaat bedraagt dan: (2 m * 0,065) * 50 graden = 6,5 mm.
In vergelijking met traditioneel glas is polycarbonaat iets gevoeliger voor krassen. Een aantal schoonmaakmiddelen valt daarom best te vermijden, waaronder harde borstels, schuursponzen en bijtende detergenten, zoals spiritus, aceton, wasbenzine, thinner of glasreiniger. Deze middelen laten namelijk krassen of een waas achter op de plaat. Het best werkt u nog met een simpele, schone, vochtige doek, die u regelmatig uitspoelt. Zo voorkomt u niet alleen de krassen en de waas, maar ook dat vuil zich over de plaat gaat verplaatsen — wat nieuwe krassen oplevert. Nabehandeling gebeurt met een klein beetje antistatische reiniger, aangebracht met een schone, niet-pluizende doek. Zo vertraagt u de opstapeling van vuil aanzienlijk.
Is uw polycarbonaat plaat (zwaar) beschadigd of zit hij vol met krassen? Dan kan polijsten altijd nog een reddingsboei bieden. Diepere schade moet daarbij eerst worden voorbehandeld met schuurpapier of schuurwol met een korrel fijner dan 400.
Helder (glashelder) polycarbonaat, ook wel Lexan, wordt vaak ingezet als glasvervanger. Dat geldt niet enkel in gebouwen of woningen, maar ook bij boten, caravans of wagens. Elke toepassing vereist daarbij zo zijn eigen plaatdikte. Daarom voorzien wij in onze shop een groot gamma van glasheldere polycarbonaat platen, met diktes tussen 2 en 15 millimeter. Polycarbonaat is een volwaardige glasvervanger. Het plaatmateriaal is de helft lichter en 250 keer sterker (slagvaster) dan glas. Het is ook zeer goed te bewerken. Kunststofplaten.be zaagt al uw bestellingen op maat en levert zo snel mogelijk.
De troef van polycarbonaat is zijn sterkte. Deze plaat heeft een ontzagwekkende slagvastheid en is haast onbreekbaar. Bovendien is de stof bestand tegen hoge temperaturen, en is ze zelf-dovend en brandvertragend. Dankzij deze kwaliteiten polycarbonaat ook meteen goed te bewerken met boren, zagen of frezen. De stof laat zich onder andere buigen zonder scheuren op de vouwlijn. Dunnere platen kunt u zelfs oprollen zonder schade.
Door deze sterktes worden polycarbonaat platen graag gebruikt als beglazing van objecten blootgesteld aan vandalisme of inbraak, zoals wachtruimten, bushokjes of fietsenstallingen. Ook als veiligheidsglas is dit materiaal populair in apparaten en machines. Verder wordt het ook gebruikt als glasvervanger in wagens, boten, caravans en aanverwanten. Daarbij worden verschillende namen gehanteerd om de stof aan te duiden: Arla, Axxis, Lexan, Margard, Radilux, Calibre, Quin, Makrolon, Lexgard, Panlite en Makrofol.
Kunststofplaten.be levert al uw polycarbonaat platen met beschermfolie aan weerszijden. Indien gewenst kan uw plaat ook voorzien worden van een krasvaste coating, die beschermt tegen chemicaliën of graffiti. Al onze platen zijn bovendien UV-bestendig, zodat ze ook buiten kunnen worden ingezet, zonder risico op verkleuren (vergelen) door toedoen van de zon.
U kunt uw polycarbonaat helder snel en eenvoudig online bestellen. Middels onze e-mailnotificaties wordt u op de hoogte gehouden van de voortgang van uw bestelling. We zagen uw platen op maat en leveren snel na uw bestelling.
Heeft u vragen over onze producten of het bestelproces?
We helpen u graag. Neem contact op met onze klantenservice: