HPL maakt momenteel een sterke opmars. Vooral als gevelbekleding is het populair, maar ook in wandpanelen en meubeloppervlakken komt het vaak voor. In de bouwwereld is deze voordelige, sterke en onderhoudsvriendelijke kunststof niet meer weg te denken.
HPL is de afkorting van High Pressure Laminate, een type van decoratief laminaat. De tegenhanger is Low Pressure Laminate (LPL), waarvan het vormingsproces weinig verschilt. Het enige onderscheid is de druk die wordt gebruikt tijdens het persproces. Bij HPL is die nooit lager dan 70 psi en wordt zelfs meestal gewerkt met drukken tussen 1200 en 2000 psi of 80 tot 140 kg/cm2.
De perslagen (celluloselagen) van HPL worden dus samengebracht onder hoge druk en hitte. Toplagen in fenolhars houden de plaat samen. Zo worden 3 papierlagen verenigd: de overlay, de decoratie en het kaftpapier. De eerste laag verbetert slijtage en bestendigheid, de tweede laag zorgt voor het design, en de derde laag maakt de kern uit, die ook de plaatdikte bepaalt.
Sterkte en weerbestendigheid zorgen ervoor dat HPL vaak buitenshuis wordt toegepast, bijvoorbeeld in windveren of geveltoppen. Daarnaast verschijnt de stof meestal in contexten waar waterbestendigheid en hygiëne belangrijk zijn, zoals toiletten, keukens en labo’s. Ook puur decoratieve toepassingen, in meubels of designstukken, behoren tot de mogelijkheden, naast wandpanelen. HPL biedt hier het voordeel dat het complexere, conceptuele ontwerpen of gepersonaliseerde prints aankan.
Kunststofplaten.be ontwikkelt zijn eigen huismerk van HPL platen en biedt het aan naast de platen van het bekende merk Trespa®. De kwaliteit is nagenoeg gelijk, maar Trespa® HPL platen hebben een grotere diversiteit qua designs en afwerkingen. Daar staat tegenover dat ons huismerk meer diktes en kleuren mogelijk maakt, en dat het voordeliger is qua aankoop. Bovendien is de toplaag van onze platen harder.
Ons aanbod omvat HPL platen in de kleuren wit, zwart, grijs, crême, bruin, geel, rood, blauw en groen. Wilt u zeker zijn van de juiste kleur, dan kunt u altijd een staal aanvragen. Diktes variëren tussen 3 en 20 mm en onze platen worden geleverd met een glad of gestructureerd oppervlak.
Van de Trespa® platen hebben we 2 reeksen in huis: Trespa® Meteon® en Trespa® Izeon®.
HPL valt te bewerken met gereedschappen in hardstaal, bijvoorbeeld metaalgereedschappen. U kunt deze platen boren, zagen, frezen, schilderen en dies meer. Wel even opletten: HPL krimpt sneller en zet sneller uit dan andere kunststoffen. In deze video leggen we uit hoe u probleemloos HPL kunt boren.
Tip: Gebruik bij het boren onze speciale HPL boor.
Dankzij de compacte kern zijn HPL platen erg sterk. De toplagen in kunsthars zorgen bovendien voor ondoordringbaarheid en maken de platen uv-bestendig en waterdicht. Het uiterlijk van HPL blijft minstens 30 jaar ongewijzigd.
De toplagen van HPL platen geven vuilaanhechting geen kans. Een vlot onderhoud is zo verzekerd. Wij maken uw werk nog eenvoudiger met onze handige HPL onderhoudssets.
In onze webshop vindt u de HPL platen van het bekende merk Trespa® naast die van ons eigen huismerk. Deze laatsten zijn beschikbaar in de kleuren zwart, wit, grijs, crême, bruin, rood, geel, groen en blauw. Het betreft hoogwaardig HPL plaatmateriaal geleverd aan een uiterst scherpe prijs. De panelen hebben een glad of een licht gestructureerd oppervlak en worden steevast gratis op maat gezaagd. Qua diktes bieden wij HPL panelen tussen 3 en 20 mm. Qua kleuren kunt u, naast de al vermelde opties, ook nog Trespa® platen krijgen in een aantal (RAL) kleuren. Leveringen gebeuren altijd zo snel mogelijk.
High Pressure Laminate, zo klinkt de afkorting HPL voluit. HPL platen worden verder ook wel eens compactplaten genoemd. Trespa® is de bekendste producent van HPL platen. Zoals de naam aangeeft, ontstaat de HPL plaat door onder hoge druk houtvezels samen te persen (tot laminaat). Zo wordt een dichte, onbreekbare kern gevormd, die nog verder versterkt wordt door het aanbrengen van een ondoordringbare toplaag in fenolhars. De hardheid van HPL platen zorgt ervoor dat ze vaak worden ingezet voor buitengebruik. Met name als gevelbekleding is de plaat erg populair, maar ook als reclamebord of deel van een boei. De toplaag maakt de platen dan ook ongevoelig voor weerwisselingen, temperatuurschommelingen, vocht, vuil of UV-stralen. Tegelijk maken deze eigenschappen HPL panelen ook wel zwaar en minder eenvoudig te bewerken. Een standaard zaagblad zal bijvoorbeeld niet volstaan om HPL te verzagen. Beter is het gebruik van metaalgereedschappen. U kunt HPL platen nog best bewerken zoals u aluminium zou bewerken.
In onze shop kunt u uw HPL platen eenvoudig online bestellen. Uw levering kunt u op de voet volgen via e-mail notificaties. Wij zagen al uw HPL platen op maat van uw project en leveren snel na uw bestelling.
Opgelet: HPL heeft een diktetolerantie van circa 10%. Dit betekent dat een kleine afwijking mogelijk is in de dikte van de plaat.
Heeft u vragen over onze producten of het bestelproces?
We helpen u graag. Neem contact op met onze klantenservice: